– מהי הדרך הנכונה לבצע בדיקת מערכות בבניין?
– כיצד לבחור מומחה מתאים לבדק מערכות אלקטרומכניות מצילות חיים, בבניינים רבי קומות?
– היכן מצויים רוב הכשלים במערכות?
– מה צריך לדעת הבודק ומדוע רצוי שהבדיקה תתבצע על ידי בודק יחיד ומומחה בתחומו?
איתן פרץ, מומחה לבדק מערכות אלקטרומכניות משותפות
היתרונות בבדיקה של מומחה יחיד למערכות אלקטרומכניות
בדיוק כמו שעל תזמורת יש מנצח יחיד, שקובע כיצד תבוצע ותשמע היצירה, ניתן להשוות את התזמורת לכל דיספלינות המערכות בבניין, ואת המנצח עליה – למומחה הבודק.
מבוא
בנייני מגורים רבי קומות מתוכננים ונבנים עם מערכות רבות ועתירות טכנולוגיה, חלקן מערכות המשרתות את השגרה ואת הצרכים היומיומיים של הדיירים וחלקן ישרתו את הדיירים במצבים ובעיתות חירום.
המערכות מחויבות בקריטריונים, חלקם מחייבים את היזם כמו למשל: תקנות התכנון והבניה בקשה להיתר, תנאיו ואגרות, התש"ל- 1973 , הנדרשות בהתאם לגבהים שונים; וחלקם ייקבעו ע"י היזמים בעצמם, הכל בהתאם לטיב ולרמת היוקרה של הפרויקט (הבניין).
תכנון המערכות של הבניין מחייב חלוקה אורגנית למספר משרדי תכנון שונים במקביל, המתמחים כל אחד בתחומו, על פי הסמכותיו המקצועיות, לשם תכנון נכון ומדוייק של כל מערכת ומערכת.
לרוב על כל משרדי התכנון הללו אחראי גוף אחד, אשר מכווין כל אחד ואחד מהמהנדסים השונים, מצליב, מאמת ומתאם בין כל אחד מהמהנדסים, מזרים מידע מהרגולטור העירוני והארצי, אשר ייקבע ויאפיין את טיב המוצר שקבע היזם ויתאם את התכנון המשולב .
הוא זה שיקבע מי קודם למי, מהם גבולות האחריות של כל מהנדס, מי אחראי על מה והיכן.
תפקיד זה נחשב לתפקיד החשוב ביותר בפרויקט. זהו תפקיד שמצריך ידע וניסיון עשיר של מספר עשורים לפחות בתחומי התכנון והביצוע של פרוייקטים עתירי מערכות דומים.
עליו להפגין ידע ברמה גבוהה מאוד בכל תחום ומקצוע, במיוחד בסוגיית הכללים,התקנים והתקנות, אלו הנדרשים מכל משרד תכנון, שנדרש להציג בסופו של יום ברמת מפרטים ותכניות לביצוע.
גוף המאמר
בדומה לאחראי על הפרויקט בשלבי התכנון והבנייה, כך גם מומחה המערכות שנדרש לבדק הבניין בסיום הבנייה: אף הוא חייב שתהיה לו ראייה כלל מערכתית, המשלבת ידע של כל כללי המקצוע ברמת התכנון והביצוע גם יחד.
אין זה מספיק שהמומחה יהיה בעל ידע רב רק באחד מהתחומים והמקצועות, מבלי שידע מה נדרש גם מהמערכת המקבילה לה.
לדוגמה: מהנדס החשמל של הבניין אינו מודע לצרכי החשמל החיוניים שהוגדרו למבנה, מבלי לקבל את הנחיות יועץ הבטיחות שנתבקשו ע"י הרגולטור החיצוני.
דוגמה נוספת: יועץ האוורור והמיזוג אינו יודע מראש מהן הנחיות העזר העירוניות מהמשרד לאיכות הסביבה של הרשות העירונית, למבנה לאחסון ולשאיבת אשפה של פרויקט ספציפי.
מניסיוני רב השנים בתחום, בדיקה שמחולקת למספר מהנדסים שונים במקביל, לא בהכרח תביא לתוצאה טובה ולפתרון הליקויים המהותיים.
מבדיקה של מאות ואלפי מתקנים ניתן להסיק כי הבעיות העיקריות יהיו בתחום ה"תפר" שבין המערכות.
הליקויים במערכת גילוי האש אינם טמונים בבעיית גילוי אש כי אם ובעיקר במערכות האוורור ובלוחות החשמל.
למשל, מי מבין הבודקים הבאים יבדוק ליקוי בטיחותי כמו ניתוק קו ההזנה בלוח חשמל אוורור (שגרה)?
המחוייב לפי התקן והנחיות כיבוי אש.
האם מהנדס החשמל? האם מומחה לגילוי אש? מהנדס מיזוג אוויר? יועץ בטיחות?
האם מהנדס החשמל אחראי לבדיקת לוחות החשמל והתפקוד התקין של משאבות טבולות מתאי הניקוז בחניונים?
האם מהנדס החשמל מכיר את הנחיות הל"ת (הוראות למתקני תברואה)או את התקן הישראלי 1205 חלק 1 – אלו הקובעים כיצד מערכת הביוב המוסנקת אמורה לפעול?
התשובה לכך היא שלילית בצורה חד משמעית!
מהנדס חשמל אינו בקיא בהנחיות, בתקנים ובתקנות שהם מעבר לתקנות וחוק החשמל.
האם המפוח הקיים עמיד לאש ועשן 250 מעלות ל-120 דקות?
הנ"ל דוגמה נוספת לכך שהכשלים הגדולים והחשובים יימצאו לרוב בטווח שבין המערכות:
בחיבור המזגן לניקוז, בחיבור צנרת המים למערכת הסולארית (ביותר מ-90% מהבדיקות של מערכות המים בגג נמצאו חוסרים של מז"ח (מונע זרימת מים הפוכה), המחויב באספקת מים למעגל הסולארי המשותף הסגור.
מי האחראי לבדיקה זאת? האם הבודק מטעם מת"י 579 חלק 5 או מהנדס המים?
דוגמאות נוספות למידע רב מערכתי שנדרש מהמומחה לבדק מערכות:
מהנדס האוורור ומערכות הוצאת העשן, שבודק את הספקי המערכות וההגנות המבוקשות בלוחות החשמל, נדרש להכיר גם את תקנות החשמל בסעיפים הספציפיים לגבי סוג כבל החשמל הנדרש למערכת בתחום התמחותו: האם כבל ההזנה צריך להיות בכבילה חסינה לפרק של 30 דק' / 90 דק' או אולי כבילה רגיל E/90 :E/30.XLPE ?
הדרישה למערכות מתח נמוך בדבר גילוי והצפה בחדרי משאבות, או הזנות החשמל המתאימות, אינן תשובות שמהנדס החשמל יידרש לטיבן, אלא המומחה לכיבוי אש, שכן מדובר בהוראות מכ"ר וכיבוי אש.
בנושאי האינטגרציה ופעולת המערכות בתנאי החירום, למשל, מומחה המערכות יידרש לא רק לוודא שהמערכות פועלות או לא פועלות, אלא לבדוק את תפקודה של כל מערכת:
ספיקות אוויר, כיווני אוויר, מה צריך לפעול ומה לא, האם יש ניתוקי חשמל, איכות השמיעה והמגברים ממערכת הכריזה בשטחים הציבוריים, חדרים טכניים ואף סעיפים מסוימים בתוך הדירות.
באילו תרחישי גילוי המפוחים פועלים ובאלו תרחישי גילוי הם מתנתקים?
למהנדס החשמל אין את כל המידע והידע הנ"ל, שכן מדובר בתקנים שאינם בתחום התמחותו.
דוגמאות למידע שהמומחה למערכות חייב לדעת בתחום הבינוי:
– חיפויים נגד אש של סינרי גבס ובנייה סביב תעלות ופירים להולכת עשן ואוויר,
– בכל הקשור לעמידות באש של המובל.
– חיפויים של מערכות חשמל ולוחות החשמל בדרכי המילוט.
– בסיסים לציודים .
– הפרדות אש ותיחום אזורים אשר הגדרו כאזורי אש.
לסיכום:
מומחה יחיד שיש לו ניסיון רב, בקיאות וידע מגוון בכל הדיספלינות, הוא האיש הנכון והיעיל ביותר לבדיקה מקצועית מעמיקה של המבנה.